Nieuws

Tijdelijke toeslag door corona-uitbraak

29 juli 2020

Tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten mogen met ingang van 1 augustus 2020 tijdelijk een toeslag van 4,26 euro per patiënt in rekening brengen als gevolg van de corona-uitbraak. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.

Uit voorzorg worden meer handelingen verricht

Mondzorgverleners maken meer kosten. Ze gebruiken nu extra beschermingsmiddelen en moeten bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen verrichten. Daardoor zijn ze meer tijd kwijt per patiënt. Om verspreiding van het virus te voorkomen, moet je bijvoorbeeld soms ook eerst spoelen met verdunde waterstofperoxide. Want ook in de mondzorgpraktijk staat veiligheid voorop.

Declaratie toeslag 1 keer per dag, ongeacht aantal afspraken

De toeslag van 4,26 euro mag per patiënt per zitting worden gedeclareerd. Maar dit geldt niet als je op dezelfde dag 2 afspraken hebt binnen dezelfde praktijk. Bijvoorbeeld als je na een afspraak bij de tandarts ook nog naar de mondhygiënist moet. De toeslag mag dan maar 1 keer in rekening worden gebracht. 

Toeslag door berekenen is niet verplicht

Mondzorgverleners zijn overigens niet verplicht de toeslag te gebruiken. Doen zij dit wel, dan moet je hier vooraf over geïnformeerd worden. Of mondeling bij het maken van een afspraak of in extra vermelding in de schriftelijke afspraakbevestiging.

Extra bedrag is terug te vinden op rekening

De toeslag is op je rekening terug te vinden onder code C88 als het gaat om tandheelkundige zorg. Voor kinderen tot 18 jaar wordt alle mondzorg (behalve orthodontie, kroon- en brugwerk) vergoed vanuit de basisverzekering, dus ook code C88. De vergoeding voor volwassenen die een aanvullende tandartsverzekering hebben, is afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar. Vraag zelf bij je zorgverzekeraar na of je deze toeslag vergoed krijgt. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je de toeslag zelf.

Aparte code voor toeslag orthodontische behandeling

Bij orthodontische behandelingen mag code F902 worden gedeclareerd. Deze toeslag wordt alleen vergoed als je een aanvullende tandartsverzekering hebt met een module orthodontie.

Nieuwe afspraak geldt voor drie maanden

Mondzorgverleners mogen de toeslag tot 1 november 2020 declareren. Het is de bedoeling dat praktijken de komende drie maanden gebruiken om hun werkwijzen zo in te richten dat het extra bedrag na deze periode niet meer noodzakelijk is. De NZa zal samen met de Mondzorgalliantie beslissen of de toeslag na 1 november 2020 moet blijven bestaan en of het tarief dan nog passend is.

Coronavirus: je kunt gewoon naar de tandarts

1 juli 2020

Mondzorgpraktijken leveren weer elke vorm van zorg aan patiënten die naar alle waarschjnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen en dan volgt er een aantal gezondheidsvragen. Daarna kan er pas een afspraak worden gemaakt. Als die niet op dezelfde dag is, zal kort voor je afspraak nogmaals naar je gezondheid worden gevraagd. 

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je telefoon af te blijven. 

In een video hebben we alle nieuwe maatregelen in de mondzorgpraktijken nog even voor je op een rijtje gezet. Zo houden we samen corona onder controle.

 

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen. 

En wat als je verkouden bent, koorts hebt of in thuisisolatie zit?

Laat je testen en overleg met je tandarts of de behandeling kan worden uitgesteld totdat het testresultaat bekend is. Als dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij hevige kiespijn), zal de tandarts je in beschermende kleding en met een ander mondkapje op zelf behandelen of verwijzen naar een collega in de buurt. Dat kan niet zo maar even tussendoor. Je krijgt duidelijke instructies, volg die precies op. 

Afstand houden blijft van belang

Houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. En, pas je die andere simpele regels ook nog toe?

1. Schud geen handen

2. Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

3. Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan

4. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg

Publieksinformatienummer 

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kun je ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.

Experiment taakherschikking in de mondzorg 1 juli van start

30 juni 2020

Vierjarig opgeleide mondhygiënisten die zich hebben ingeschreven in het BIG-register mogen vanaf 1 juli zonder opdracht van een tandarts beginnende gaatjes behandelen, een verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken.

Goede afspraken tussen tandartsen en mondhygiënisten

Voor een goed verloop van deze proef zijn er afspraken gemaakt tussen tandartsen en mondhygiënisten. Zo moet de geregistreerd-mondhygiënist, zoals de mondhygiënist met de extra bevoegdheden heet, altijd nagaan of de patiënt is ingeschreven bij een tandarts. Zo niet, dan moet er bij de patiënt op worden aangedrongen dit alsnog te doen om reguliere tandheelkundige zorg te krijgen.

Tandarts stelt zorgplan op

Het zorgplan voor volwassenen wordt opgesteld door de tandarts. Wel kunnen op verzoek van de patiënt delen hiervan in overleg met de geregistreerd-mondhygiënist worden vastgesteld. Als een patiënt per se de geregistreerd-mondhygiënist als hoofdbehandelaar wil, dan zal indien nodig het zorgplan in overleg met de tandarts worden gemaakt. De geregistreerd-mondhygiënist ziet er trouwens ook op toe dat kinderen voor hun 18e een aantal keren de tandarts bezoeken voor een bredere toetsing.

Na vijf jaar evaluatie

Het experiment met taakherschikking duurt maximaal vijf jaar. Er wordt onder meer gekeken of de inzet van de geregistreerd-mondhygiënist doelmatig is en de kwaliteit van zorg voor de patiënt niet in het geding is. Als dat zo is, kan de Tweede kamer na de eindevaluatie definitief besluiten om de geregistreerd-mondhygiënisten zelfstandige bevoegdheid te verlenen voor het boren van primaire caviteiten, het geven van verdoving en het maken van röntgenfoto’s.