Nieuws

Deel nooit je tandenborstel

13 juni 2019

Een op de vier Britten heeft er geen bezwaar tegen zijn tandenborstel te delen met anderen. De meesten doen dit zonder meer met hun geliefde, maar ook een familielid, goede vriend of buur mag de mondreiniger gebruiken.

Zelfs beroemdheid staat op het lijstje

Uit recent onderzoek van de Oral Health Foundation en Philips blijkt dat mannen vaker iemand anders hun tandenborstel lenen (32%) dan vrouwen (20%). Jongeren zijn bijna twee keer zo vaak bereid om hun tandenborstel te delen in vergelijking met hun ouders. En van een op de vijf van de 25- tot 35-jarigen mag een beroemdheid zelfs de borstel gebruiken.  

Bloedend tandvlees is risico

“Het lijkt een aardig gebaar, maar het is geen goed idee om met de tandenborstel van een ander te poetsen”, zegt tandarts dr. Ben Atkins, verbonden aan de Oral Health Foundation. “Zoenen met je partner of een lepel of vork delen, rechtvaardigt nog niet het gebruik van elkaars tandenborstel. Als er sprake is van een ontsteking kan het tandvlees bij het poetsen gaan bloeden. En bloed doorgegeven is een stuk risicovoller dan speeksel uitwisselen.”

Voorkom gezondheidsproblemen

Om orale en algemene gezondheidsproblemen te voorkomen, is het raadzaam alleen de eigen tandenborstel te gebruiken en tweemaal daags gedurende twee minuten te poetsen.

Reinig dagelijks je gebit

Wetenschappelijk onderzoek heeft overigens aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan handtandenborstels. Welke je ook kiest, belangrijk is dat je je gebit dagelijks goed reinigt.

Optimale mondgezondheid

Maar er zijn natuurlijk meer tips om je mond optimaal gezond te houden.

 

 

 

Extra aandacht voor mondgezondheid van diabetespatiënt

13 juni 2019

Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waarop Martijn Verhulst woensdag 3 juli promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Vooral tandvleesontsteking komt vaak voor

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft het bloedsuikerniveau in balans te houden. Daardoor kunnen patiënten problemen krijgen met hun ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Maar ook kunnen ze complicaties krijgen in de mond, zoals een tandvleesontsteking, droge mond en schimmelinfecties. Vooral tandvleesontsteking komt vaak voor bij mensen met suikerziekte, wat – naast de negatieve invloed op de kwaliteit van leven – ook de balans van het bloedsuikerniveau verder kan verstoren.

Voorkomen van complicaties

De zorg voor patiënten met suikerziekte is vooral gericht op het voorkomen van deze complicaties. Uiteindelijk is het doel van de behandeling het behoud van ‘met de gezondheid samenhangende kwaliteit van leven’. Hiervoor werken verschillende specialisten samen, met een centrale rol voor de huisarts en praktijkondersteuner.

Aanmoedigen tandartsbezoek

Om te onderzoeken of extra aandacht voor mondgezondheid zin heeft, deed Verhulst onderzoek onder vierentwintig Amsterdamse huisartsenpraktijken. Hij deelde ze willekeurig op in twee groepen. In de eerste groep werd extra aandacht gegeven aan de mondgezondheid, door de patiënten te wijzen op het belang van mondgezondheid, het aanmoedigen van regelmatig tandartsbezoek en het uitdelen van een introductiepakket met mondverzorgingsproducten. In de tweede groep werd niets extra’s gedaan.

Betere kwaliteit van leven

Een jaar later was de ‘met mondgezondheid samenhangende kwaliteit van leven’ in de eerste groep voor significant meer mensen verbeterd. Verhulst: “Wanneer de zorgverleners erin slaagden structureel meer aandacht te geven, verhoogde dat de kwaliteit van leven voor nog meer patiënten. Dit wijst erop dat patiënten met suikerziekte baat hebben bij extra aandacht voor mondgezondheid binnen de eerstelijns diabeteszorg.” 

Regelmatige gebitscontrole

Diabetespatiënten merken vaak niet, of heel laat, dat zij tandvleesproblemen hebben. Daarom is het belangrijk dat zij regelmatig de tandarts of mondhygiënist bezoeken, ook als zij geen klachten hebben of een kunstgebit dragen. Maar ook is het van belang zelf het gebit goed te (blijven) verzorgen.

 

 

Wees toch zuinig op je gebit!

11 juni 2019

Een stukje plakband afscheuren, een label uit een nieuwe blouse verwijderen of een flesje openen. Veel mensen pakken geen schaar of opener maar gebruiken hiervoor hun tanden.

Geen onschuldige handelingen

“Dergelijke handelingen lijken misschien onschuldig, maar het gebruik van ons gebit als gereedschap kan de gezondheid van onze mond behoorlijk op het spel zetten”, waarschuwt dr. Nigel Cartel, voorzitter van de Oral Health Foundation.

Plakband afbijten populair

Uit recent onderzoek van de Oral Health Foundation en Philips blijkt dat maar liefst 65 procent van de ondervraagden hun tanden en kiezen regelmatig ergens anders voor gebruiken dan voor eten en drinken. Zo geeft meer dan veertig procent aan plakband af te bijten, ruim een kwart bijt op zijn nagels en 22 procent gebruikt zijn tanden om iets te dragen wanneer hij zijn handen vol heeft. Ook het verwijderen van kledinglabels, kauwen op pennen en potloden, het openen van flessen en het sluiten van ritssluitingen scoren hoog.

Nare gewoontes met grote gevolgen

Het zijn gewoontes die het gebit ernstig kunnen beschadigen, waarschuwt dr. Cartel. “Tanden en kiezen kunnen gaan afbrokkelen of zelfs breken. Maar door de druk en spanning kunnen elementen ook gaan verschuiven. Dat kan allemaal leiden tot uitgebreide en kostbare ingrepen.”

Kauwen en spreken

“We moeten onze tanden en kiezen gewoon gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: het kauwen van voedsel, zodat het makkelijker te verteren is. Ze helpen ons ook te spreken en geluiden te maken. Ook geeft het gebit ons gezicht zijn uiteindelijke vorm. Daarom moeten we niets doen dat onze tanden en kiezen in gevaar kan brengen."

Jongeren zijn hardleers

Jongvolwassenen maken zich overigens het meest schuldig aan oneigenlijk gebruik van het gebit. Meer dan vier op de vijf (85%) geeft toe dat ze hun tanden en kiezen misbruiken door ze ongewone karweitjes te laten doen. Dit is significant meer dan 35 tot 54-jarigen (70%) en mensen van 55 jaar en ouder (54%).