Nieuws

Slechte adem? Dit kun je er zelf aan doen!

20 augustus 2021

Poets je goed, maar ruik je toch nog uit je mond? Probeer eens een tongschraper!

Verzorg je mond goed

Slechte adem of halitose wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne. Dus als je daar last van hebt, is het des te belangrijker je mond goed te verzorgen en daarbij je tong niet te vergeten.

Bacteriën zijn dol op etensresten

“Vooral achteraan is je tong ruw. Daar kunnen etensresten en slijm gemakkelijk blijven haken en daar zijn bacteriën echt dol op. Ze maken er gassen van, waarbij zwavelverbindingen vrijkomen en die zorgen voor die vieze geur”, legt tandarts Richard Kohsiek uit in een interview met nu.nl.

Haal wit-gelige laagje op je tong weg

“Met zo’n tongschraper kun je dat wit-gelige laagje op je tong gemakkelijk weghalen.” Door de schraper van het achterste gedeelte van je tong rustig naar je tongpunt te bewegen, schraap je de bacteriën als het ware weg. Na gebruik moet je de tongschraper goed afspoelen.

Vieze mondgeur komt meestal niet uit je maag

Hij noemt het plastic ‘harkje’ een uitkomst voor iedereen die uit zijn mond ruikt. “Veel mensen denken dat een vieze mondgeur uit de maag komt. Maar in 9 van de 10 gevallen heeft een slechte adem alles te maken met goede mondhygiëne. Dus er is echt wel iets aan te doen.”

Zijn andere tips:

 1. Poets 2 keer per dag 2 minuten, liefst elektrisch
 2. Verwijder ook tussen je tanden en kiezen etensresten met een stokertje of ragertje
 3. Drink voldoende water
 4. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor controle. Tandvleesontsteking kan ook een nare geur veroorzaken.

Lees hier het hele interview met tandarts Richard Kohsiek.

Wist je dat trouwens dat:

- 15 procent van de bevolking regelmatig uit zijn mond ruikt?

- Een slechte adem dé afknapper is tijdens een first date?

- Kauwgom, mondwater of mondspray de geur maskeren, maar de oorzaak niet wegnemen?

75-plussers met eigen gebit zijn gezonder

25 juni 2021

Ouderen die hun eigen tanden en kiezen nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

Minder medicijnen en minder ziektes

Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit een onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG, die aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de resultaten van haar proefschrift.

Afnemende zelfzorg van invloed

Ouderen behouden tegenwoordig steeds vaker hun eigen gebit of krijgen een klikgebit.  Maar met de jaren wordt de zelfzorg moeilijker door bijvoorbeeld lichamelijke en/of geheugenproblemen. Ook het tandartsbezoek neemt af. En dat heeft allemaal invloed op de mondgezondheid.

Verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

Mieke Bakker keek vooral naar het verband tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid. Zij richtte zich in haar onderzoek met name op ouderen van 75 jaar en ouder.

Duizenden ouderen 8 jaar lang gevolgd

De tandarts werkte met de gegevens van tienduizenden mensen, verdeeld in drie groepen:  143.199 ouderen met een eigen gebit, 24.923 met een kunstgebit en 6.503 met een klikgebit. Zij zijn 8 jaar lang gevolgd. Jaarlijks werd bij hen gemeten hoe vaak zij een bezoek aan zorgverleners brachten, hoeveel medicatie zij kregen voorgeschreven, hoeveel medicijnen zij gebruikten, of ze chronische ziekten hebben en wat hun zorgkosten waren.  

Oudere met eigen gebit heeft betere gezondheid

Uit de studie blijkt dat de ouderen met een eigen gebit doorgaans een betere gezondheid hebben dan ouderen zonder eigen tanden en kiezen. Zij gebruiken minder medicijnen en  hebben minder ziektes. Ook worden ze minder vaak opgenomen in een verpleeghuis en hebben ze minder vaak medische zorg nodig. Hun zorgkosten zijn lager, zowel de tandheelkundige als de  algemene zorgkosten.  

Met klikgebit gaat gezondheid achteruit

Ouderen met een klikgebit hebben op het moment dat ze de implantaten krijgen vaak een relatief goede gezondheid, vergelijkbaar met die van ouderen met een eigen gebit. Alleen treden in de loop van de tijd veranderingen in hun gezondheid op: na een paar jaar is hun gezondheid achteruitgegaan en meer vergelijkbaar met de gezondheid van leeftijdsgenoten met een kunstgebit.

Tandartsbezoek van alle 75-plussers afgenomen

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat het tandartsbezoek van alle ouderen was afgenomen. Vergeleken met het begin van die periode, ging na 8 jaar 67 procent van de ouderen met eigen gebit nog naar de tandarts. Voor  ouderen met kunstgebit was dat  10 procent en ouderen met klikgebit 25 procent.

Naar de tandarts in coronatijd

19 juni 2021

De coronamaatregelen zijn versoepeld. Maar wat betekent dat voor jou als je binnenkort naar de tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus moet?

Stel afspraak niet onnodig uit  

Misschien ben je vanwege corona al weer een tijdje niet naar je mondzorgverlener geweest. Best begrijpelijk, maar niet verstandig. Want een afspraak blijven uitstellen, kan op termijn gevolgen hebben voor je mondgezondheid.

Controles zijn belangrijk

Regelmatige controles en op tijd ingrijpen zijn essentieel voor de gezondheid van je gebit en die is weer bepalend voor je algemene gezondheid. Dus wacht niet langer en maak een afspraak. Maar ook nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, is er nog wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je naar de tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus gaat.

Beantwoord gezondsheidsvragen eerlijk

Zo worden er eerst vragen over je gezondheid gesteld. Omdat besmettingen nog altijd mogelijk zijn, is het belangrijk dat je die eerlijk beantwoord. Voor je eigen veiligheid én die van anderen. Indien mogelijk kan je mondzorgverlener besluiten je op een later moment te behandelen.

Stel bij duidelijk coronaklachten afspraak uit

Bij vaak voorkomende klachten die bij corona passen, zoals:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn;
 • hoesten;
 • benauwdheid;
 • verhoging of koorts;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

is het advies nog steeds om de afspraak bij je mondzorgverlener uit te stellen.

Na vaccinatie gelden dezelfde regels

Ook als je bent ingeënt tegen corona is het belangrijk dat je die vragen beantwoordt. Het is namelijk nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden.

Heb je hooikoorts?

Het kan natuurlijk dat je al langere tijd milde klachten hebt, bijvoorbeeld in geval van hooikoorts. Als je mondzorgverlener weet dat je daar last van hebt, hoef je je afspraak niet af te zeggen. En als je die klachten langer dan 14 dagen hebt, mag je ook gewoon naar de mondzorgverlener.

Hoe zit het bij kinderen?

Voor kinderen tot en met 12 jaar kun je aanhouden dat als ze weer naar school of de opvang mogen én zij 24 uur volledig klachtenvrij zijn, zij ook naar de mondzorgverlener mogen. Bij aanhoudende milde klachten mag je na 7 dagen na het begin van de klachten weer een afspraak voor ze maken.

Houd je aan de basisregels 

 Verder gelden nog steeds de volgende basisregels in de mondzorgpraktijk:  

 1. Desinfecteer bij binnenkomst je handen
 2. Houd in de wachtkamer 1,5 meter afstand
 3. Schud geen handen

Als je wilt, kun je uiteraard een mondmasker dragen. Als de mondzorgpraktijk het van je verlangt, zet dat maskertje dan op. En als het kan, kom dan het liefst alleen naar de praktijk.

Poetshoek en toilet weer open

Om besmetting te voorkomen, liggen er nog geen tijdschriften en speelgoed in de wachtkamer. Maar je mag wel weer gebruik maken van het toilet en/of de poetshoek.

Verzorg je mond ook zelf goed

Blijf vooral ook zelf je mond goed verzorgen: twee keer per dag twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta en dagelijks tussen je tanden en kiezen rageren of stokeren. En loop niet te lang door met klachten als bloedend tandvlees, want dat kan bijvoorbeeld duiden op een ontsteking. 

Trek bij twijfel aan de bel

Neem bij twijfel áltijd contact op met je tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus. Zij staan voor je klaar om je vakkundig en veilig te helpen.

Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond

11 mei 2021

Niet iedereen weet het, maar het is net zo belangrijk om goed voor je tandvlees te zorgen als voor je gebit. Want problemen met je tandvlees kunnen ernstige gevolgen hebben. En niet alleen voor je tanden en kiezen.

Bloeden bij poetsen of stokeren

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Die zitten samen met etensrestjes en speeksel in dat witte laagje dat op en tussen je tanden en kiezen ontstaat. Als je dat niet regelmatig weghaalt, raakt je tandvlees geïrriteerd en kan het opzwellen of gaan bloeden bij het poetsen of stokeren. Ook een vieze smaak in je mond of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis, het eerste stadium van ontstoken tandvlees.

Voorkom verlies van tanden en kiezen

Als er eenmaal verharde tandplak onder je tandvlees zit, dan kom je daar zelf niet meer bij. Dat tandsteen moet je  professioneel laten verwijderen door je mondzorgverlener om een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) te voorkomen. De ontsteking kan zich namelijk uitbreiden richting kaakbot. Het tandvlees sluit dan niet meer straks aan rond je tanden en kiezen en die kun je dan uiteindelijk verliezen.

Meer risico op andere aandoeningen

Maar dat is niet het enige risico van ongezond tandvlees. Je hebt ook nog eens een grotere kans op het ontwikkelen of verergeren van aandoeningen zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten.

Volg de basisadviezen voor een gezonde mond op

Dus het voorkomen van tandvleesproblemen is erg belangrijk. Doe dat door de basisadviezen voor een gezonde mond op te volgen. Poets 2 keer per dag 2 minuten bij voorkeur elektrisch en gebruik ook dagelijks stokertjes of ragertjes om ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden.

Sla controle bij mondzorgverlener niet over

Naast een dagelijkse goede mondverzorging is het tevens van belang  om op je eet- en drinkgedrag te letten en te stoppen met roken. En sla je zeker in coronatijd je controles bij de tandarts of mondhygiënist niet over. Neem ook bij twijfel over je tandvlees of andere problemen gewoon contact op.